Световен ден на Земята

24 April 2023 - 20:36:13, Постижения на ученици, teach_admin,

По случай Световния ден на Земята - 22 април, в МГ "Баба Тонка" се проведе среща на тема: "Как да водим природосъобразен начин на живот?". Водещи бяха Калина Табакова от 11. Г клас и Константин Георгиев от 12. А клас - доброволци към Български младежки червен кръст и ПанГея (младежката природозащитна организация на WWF). Те осъществиха оживена дискусия с учениците от 6. А относно това как можем да живеем в синхрон с природата.


„Погали Земята!“ в МГ „Баба Тонка“

21 April 2023 - 15:55:09, Участие в проекти, teach_admin,

В навечерието на Деня на земята – 22.04., учителите по биология Снежана Пенева и Бисер Станиславов организираха забавна изложба „Погали Земята!“
В голямото междучасие учениците се снимаха със Земята или седяха на стол, изработен от празни бутилки от минерална вода. Най-малките – петокласниците, бяха изработили кристали по тайна рецепта.
Инициативата създаде много добро настоение, а за спомен останаха много хубави снимки.Два ЗЛАТНИ МЕДАЛА и две СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ на Ученическата секция на 52. Пролетна конференция на СМБ

17 April 2023 - 10:02:59, Постижения на ученици, teach_admin,

От 10 до 12 април 2023 г. в Боровец се проведе 52. Национална пролетна конференция на Съюза на математиците в България. В Ученическата секция на конференцията ученици от цялата страна представиха свои разработки в областта на математиката, информатиката и информационните технологии.

От МГ „Баба Тонка“ в престижната конференция се включиха 6 ученици. Ръководител на учениците бе Сюзан Феимова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Баба Тонка“.

Учениците постигнаха голям успех. Те пребориха голямата конкуренция и спечелиха най-високите отличия на конференцията – два ЗЛАТНИ МЕДАЛА и две СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ.

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ и грамоти за ОТЛИЧНО представяне завоюваха Николай Паришев от 7 клас с проекта си „MentorX – получи помощ от връстници и спечели от знанията си“ и Мария Кирилова от 12 клас с доклада си „Асоциация между генетични варианти и човешки заболявания”, който тя разработи съвместно с ученичка от гр. Шумен.

Със СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ бяха удостоени Любослав Димов и Никола Великов от 7 клас за проекта си „Сготви“, Александър Славов и Денислав Евтимов от 7 клас за приложението си „Symbol – криптиране, декриптиране и генериране на пароли“.


Представяне на добра педагогическа практика по биология и здравно образование

07 April 2023 - 16:44:03, Съобщение, teach_admin,

На 4. 04. 2023 г. в МГ „Баба Тонка“ се проведе открита педагогическа практика по биология и здравно образование в VII а клас, представена от г-жа Снежана Пенева, старши учител по биология и здравно образование. Урокът за обобщение на тема „Основни жизнени процеси при безгръбначни животни“ беше организиран като състезание, в което учениците от различните отбори решаваха задачи, свързани с таксономията, морфологията и физиологията на безгръбначните животни. Част от задачите бяха подготвени от учителя чрез платформата learningapps.org, а в практическата задача седмокласниците демонстрираха своите умения за работа с микроскоп. Събитието се проведе в биохимичния лабораторен център на МГ „Баба Тонка“ в присъствието на учители по биология и здравно образование и по човекът и природата от училища в област Русе и г-жа Милена Банева – старши експерт по природни науки и екология в РУО - Русе.


Народните традиции носят много радост в съвременното училище

06 April 2023 - 21:12:10, Съобщение, teach_admin,

Отколешните традиции имат своето важно място в българското училище. В МГ „Баба Тонка“ от десетилетия се прави коледуване и сурвакане. В средата на м. декември се провежда традиционният коледен концерт, важно място в който имат коледарите. Обикновено това са дванадесетокласницит е. Те са чакани с нетърпение и появата им се посреща с много овации. В последния учебен ден преди коледната ваканция петокласниците сурвакат учениците, учителите и служителите. Едно от най-емоционалните, пъстри и шумни събития е Гергьовското надиграване.

Ученич еският съвет при МТ „Баба Тонка“ установи, че в празничния училищен календар липсва лазаруването и предложи на своите учители и съученици да се наложи и тази стара пролетна традиция. С реализацията на идеята се захвана Борислава Грозева – учител по български език и литература. Тя подготви ученичките от 8-те класове за предстоящето им превръщане в лазарки. За да се спазят традициите, девойките трябваше да изберат водачка на четата. В този образ се превъплъти Яна Иларионова от 11. г клас. С нейна помощ осмокласничките разучиха кратките танци.

В навечерието на Лазаровден, пременени в носии лазарките влязоха в училище. Посрещна ги домакинята на голямата къща – Математическа гимназия, Галина Бобева. Директорката ги приветства с „добре сте дошли“. А те и отвърнаха с популярната стара песен, която някога лазарките пеели на домакинята.

Що ми е мило и драго,
че се е пролет пукнала,
се е излело на трева
и стока, маре, и мака

Песента рисува красива картина на събудената природа. Песните са дошли до нас от стари времена. Те нямат връзка със съвременното училище, но са заклинания за добро, здраве и берекет.

Благослови ите, които изрекоха лазарките, носеха съвременните надежди и прозвучаха като заклинания:

На домакинята на тази къща желаем тази картина да се сбъдне!
Всички в тази голяма къща с много деца да са живи, здрави и весели!
Да се учат, за да сполучат, да се радват на много награди!
Да радват учителите и родителите си!


Водачката метна кърпата на рамото на домакинята. В нея тя завърза желязна пара за желязно здраве и ги дари с хляб и яйца.

Лазарките се разделиха на няколко групи и влязоха във всяка класна стая. На малките ученици изпяха песни, които в миналото се пеели на момче и момиче, а на по-големи – за момък и мома.

Предпоследния т учебен ден преди великденската ваканция започна с благословии, усмивки и добро настроение.


Зонално първенство по волейбол

05 April 2023 - 18:21:38, Постижения на ученици, teach_admin,

На 31.03.2023г. в гр. Русе се проведе Зонално първенство по волейбол за девойки XI - XII клас.
След два убедително спечелени мача волейболистките ни завоюваха I-во място и са сред десетте най-добри училищни отбора в страната.
От 30 април ще участват във финали на Ученически игри.


Отиди на страница  1 2 [3] 4 ... 128 129 130

Категории новини
Полезни връзки

фонд Математика на бъдещето
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе
Държавна агенция за закрила на детето


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Коледен концерт 17.12.2010 г.
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 292


Онлайн

Гости: 6
Регистрирани: 0
На тази странница: 2
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008