Д-р Галина Бобева е удостоена с почетната награда на МОН „Неофит Рилски“

24 May 2022 - 15:12:17, Постижения на ученици, teach_admin,

По традиция на 24 май Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе отбелязва Деня на буквите, словото и знанието и изпраща своите абитуриенти. Тържеството се състоя в училищния двор, който в дните на пандемията остана единствената сцена.
Този 24 май събра отново своите ученици, учители, родители и гости. Дворът грейна, огрян от празничното слънце, венците, увити от свежите цветя на осмокласниците, красивите усмивки на 12-класниците и надеждите за успешното утре извън вратите на любимото училище.
Гости на тържеството бяха: д-р Росица Георгиева, началник на РУО – Русе, доц. Десислава Атанасова – заместник-ректор на РУ „Ангел Кънчев“, доц. Галина Иванова – председател на училищното настоятелство, Пламена Гагова – председател на обществения съвет към гимназията, Анелия Ангелова – старши експерт по математика в РУО.
Д-р Росица Георгиева донесе радостната вест, че Министерството на образованието и науката удостоява с почетната награда „Неофит Рилски“ д-р Галина Бобева, настоящ директор на гимназията.
Тържеството продължи с речта на Борислава Грозева – бивш възпитаник и настоящ учител по български език и литература в гимназията. От името на Випуск 2022 реч произнесе Александър Георгиев от 12. в клас.
Петокласницит е поздравиха своите най-големи съученици и подариха по един балон на всеки от петте завършващи класа, с пожелание да следват мечтите си и да не спират устрема си напред и нагоре.
12- класниците бяха поздравени от Мария Кирилова, ученичка в 11.в клас и председател на Ученическия съвет в гимназията. Тя получи награда за академичните резултати и обществената си дейност от Американския университет в Благоевград. Абитуриентите получиха и картички с красиви стихове, написани от Елизабет Вратинкова от 8.г клас.
Тържеството завърши с изпълнението на песента „Клетва“. Изненадата към 12-класниците бе организирана от Деян Джумалийски от 12.б клас с помощта на Волен Кръстев от 11.в, Вероника Малчева от 11.а, Аделина Радева от 9.б, Ранимир Павлов от 10.в и на Александър Стефанов, учител по музика в гимназията.


Важно за зрелостниците

11 May 2022 - 21:43:16, Съобщение, teach_admin,

Информацията за завършване на 12. клас може да видите тук.

На 16 май от 15:00 ч. до 16:00 ч. ще се проведе стрест-тест за учениците, които ще се явяват на ДЗИ по ИТ/Информатика. Всички ученици трябва предварително да си тетстват достъпа с edu.mon имейлите си чрез вход в link (при проблем трябва да потърсят съдействие от директор) и да се явят на 16 май в 14:45 часа в компютърни кабинети 22-25. Преди стрес-теста учениците ще бъдат инструктирани за начина и особеностите при провеждането на ДЗИ по ИТ/ Информатика.

Инстру ктаж за зрелостника може да изтеглите от тук.

Инструктаж за квестора може да изтеглите от тук.


„Креативна работилница“ отвори врати

29 April 2022 - 16:50:52, Участие в проекти, teach_admin,

На 29.04.2022 г. отвори врати СТЕМ център „Креативна работилница“ в МГ „Баба Тонка“. Той е създаден по Национална програма на МОН „Изграждане на училищна СТЕМ среда“ и представлява самостоятелно учебно пространство, в което са обособени шест зони.
Гости на откриването бяха д-р Росица Георгиева, началник на РУО на МОН в Русе, Енчо Енчев – заместник-кмет на Община Русе, Анелия Ангелова, експерт по математика в РУО, директори и заместник-директори на русенски училища. Те бяха посрещнати от Галина Бобева – директор на МГ, в аулата на гимназията, след което посетиха СТЕМ пространството, обновения музей и новосъздадения кабинет по БДП.
Учениците от 11. в клас /профил „Софтуерни и хардуерни науки/ представиха: Препродукция на Пролетното надиграване в МГ „Баба Тонка“, занимания в учебен час по информационни технологии /профилирана подготовка/. Всяка година в навечерието на 6 май – празникът на Русе, в гимназията се провежда фолклорно надиграване между учениците от всички класове. Тази година то ще се проведе на 19 май.
В СТЕМ пространството учениците работят разделени на екипи. На всеки екип беше поставена различна задача: създаване на сториборд, рекламна брошура, векторно лого, рекламен клип на предстоящото събитие. Във фотостудиото друг екип направи снимки на свои съученици, облечени в народни носии, така демонстрира техники на заснемане на кадри в различни операторски планове с различно осветление, усвоени в модул „Мултимедия“ на профилираната подготовка по информационни технологии в 11. клас. Идеята за заниманието е на Диляна Ангелова и Снежана Тодорова, старши учители по информатика и информационни технологии, свързана е с отбелязването на Международния ден на танца на днешна дата.
Ментори на екипите от 11-класници бяха ученици от 12. клас, с ръководител Силвия Йорданова, старши учител по информатика и ИТ, която е част от екипа, разработил проекта за СТЕМ центъра.


130-годишнината от написването на Българския всеучилищен химн бе отбелязана в МГ „Баба Тонка“ с различни инициативи

15 April 2022 - 21:43:34, Постижения на ученици, teach_admin,

На 15 април 1892 г. в Русе учителят по френски език Стоян Михайловски написва стихотворението „Кирил и Методий“, като му поставя амбициозното подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Стихотворението е отпечатано в сп. „Мисъл“, кн. 9-10 от същата година. От бележка под линията става ясно, че то е „твърде сполучливо поставено“ в музика от русенския учител Божинов. Тази мелодия е забравена, защото проектът за всеучилищен химн се превръща във всенароден с мелодията на Панайот Пипков, учител в Ловешката мъжка гимназия (1901 г.).

В чест на 130-та годишнина от написването на текста в МГ „Баба Тонка“ се проведоха няколко инициативи. Учениците от 8.в и 8.г клас посетиха РБ „Любен Каревелов“ и се запознаха с историята на написването на химна. Любезните домакини им показаха първата публикация на текста в сп. „Мисъл“ (1892). Учениците посетиха и кабинета на акад. Михаил Арнаудов, разгледаха негови ръкописи, автографи и ценни книги.

В навечерието на пролетната ваканция с ученици от различни класове се проведе „Работилница за творческо писане“. Бяха обсъдени теми и идеи за написването на есета и разкази. През ваканцията учениците имаха възможност да работят върху създаването на своите текстове. На 11.04. журито, съставено от учители по български език и литература и училищния психолог, получи 19 текста. Единодушно бяха отличени 7 текста на ученици от 8., 10. и 12. клас. Те ще бъдат наградени на традиционната литературна конференция в края на м. май.

Учениците писаха по следните теми:
- Народността не пада/ там, дето знаньето живей! /Есе/
- Но винаги духът народен;/ подпорка търсеше у вас,/ о, мъдреци! /Есе/
- Напред! Науката е слънце,/ което във душите грей! /Есе/
- Представете си, че сте ученик в Русенската мъжка гимназия. Вашият учител по френски език създава проекта за всеучилищния химн. Четете стиховете му. Какви емоции изпитвате? /Есе, разказ/
- Съберете истории на вашите родители, баби и дядовци за честването на 24 май в годините, когато те са били ученици. По какво си прилича честването тогава с честването на празника днес? Защо 24 май е най-обичаният български празник? /Есе, разказ/
- Какво е мястото на „Кирил и Методий. Български всеучилищен химн“ в днешното училище, сред вас – младите хора, които сте призвани да го пренесете в бъдещето? /Есе/
- Напишете фантастичен разказ: Как ще се чества 24 май след 100 години? А след 200? /Разказ/

На 13.04. се проведе тематичен час на класа, в които всички ученици от училището се запознаха с историята за написването на стихотворението „Кирил и Методий“. Учениците от 10. г клас проведоха импровизирано състезание. Химнът озвучи много класни стаи, учениците го изпяха заедно с класните си ръководители.

Цветелина Георгиева


Два ЗЛАТНИ МЕДАЛА на Ученическата секция на 51. Пролетна конференция на Съюза на математиците в България

13 April 2022 - 18:38:03, Постижения на ученици, teach_admin,

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ и грамоти за ОТЛИЧНО представяне завоюваха Мария Кирилова от 11в клас с доклада си „Робот с изкуствен интелект 3D AI Robot” и Анакин Али от 11б клас с проекта си „TiHub - автоматизирана платформа за оценяване“ на Ученическата секция на 51. Пролетна конференция на Съюза на математиците в България, която се проведе от 5 до 8 април 2022 г. в гр. Трявна.

С грамоти за МНОГО ДОБРО представяне бяха удостоени Светлозара Кирова и Никол Георгиева от 10б клас за своята разработка „Математиката в балетното изкуство“, Есра Тейкова от 8а клас за проекта си „History of Computer Science and Math“ и Рая Христова от 10в и Ния Нейкова от 10б клас за сайт си „Sunset Diary“ .

В конференцията участваха ученици от цялата страна със свои разработки в областта на математиката, информатиката и информационните технологии.

От МГ „Баба Тонка“ в престижната конференция се включиха 7 ученици с 5 проекта. Научен ръководител на учениците е Сюзан Феимова – старши учител по информатика и информационни технологии. Учениците се представиха чудесно. Те успешно пребориха силната конкуренция и спечелиха най-високите отличия на конференцията.


Пролетни математически състезания

31 March 2022 - 19:09:55, Съобщение, teach_admin,

Резултати от проведените на 26.03.2022 г. Пролетни математически състезания за IV клас може да видите ТУК.
Преглед на работите, може да направите на 06.04.2022 г. от 14:00 до 15:00 часа в каб. 17 в МГ "Баба Тонка", при г-жа Евелина Минчева.


Задачите от ПМС 8.-12. клас с примерни решения може да видите ТУК.

Окончателни резултати от проведените на 26.03.2022 г. Пролетни математически състезания за VIII - XII клас ТУК.

Поканени ученици за участие в контролно за определяне националния отбор за Балканиадата по математика, 4 април, ИМИ-БАН.


Отиди на страница  1 2 [3] 4 ... 116 117 118

Категории новини


Предстоящи събития

Няма предстоящи събитияПолезни връзки

BezNasilie
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Патронен празник
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 1


Онлайн

Гости: 5
Регистрирани: 0
На тази странница: 2
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008