Д-р Венелин Тодоров е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2021 година

05 October 2021 - 14:14:34, Постижения на ученици, teach_admin,

Държавният глава Румен Радев приветства днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2021 гoдина. Пред гостите на церемонията президентът подчерта, че постиженията на младите учени са повод за гордост, защото резултатът от работата им намира приложение във всички развити държави и допринася за развитието на жизненоважни сфери като образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност.

„Отличията в различните категории отразяват трудолюбието, решимостта и таланта на българските изследователи, които имат принос към науката и развитието ни като общество, както и победите в множество олимпиади и конкурси“, подчерта Румен Радев. Президентът изтъкна, че от самото създаване на конкурса през 2003 г. досега, младите българските учени вече имат забележителни кариери у нас и в чужбина, а разработките им в областта на компютърните науки са от обществената значимост.

Д-р Венелин Тодоров - доктор по математика от Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2021 година. Той е доцент по информатика и компютърни науки със специалност „Моделиране на сложни системи с голяма размерност“ в Института по математика и информатика на БАН. Основните постижения на д-р Тодоров се състоят в създаването на високоефективни стохастични и детерминистични подходи за оптимизация на алгоритми и моделиране на сложни системи с много голяма размерност. Разработените от д-р Тодоров алгоритми намират приложение при моделиране на невронните мрежи в изкуствения интелект, киберсигурността, високопроизводителни те пресмятания в квантовата механика и финансовата математика. Методите се използват с успех също и при прогнозиране на атмосферни процеси с много голяма размерност, далечен пренос на замърсители, устойчиво земеделие, екология и биоикономика.

Доц. Венелин Тодоров е носител на Голямата награда „Питагор“ за млад учен за 2021 г. на министъра на образованието и науката, носител на наградата на БАН за млади учени до 35 г. в областта на информационните и комуникационните науки и технологии ,,Професор Марин Дринов“ за 2019, награда на БАН за най-успешен проект за млади учени по Програмата за подпомагане на млади учени на БАН 2017- 2019, както и награда за най-добър млад учен на БАН за 2018 г.

Носители на сертификат в категорията „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ са Мартин Копчев от ПМГ „Акад. И. Гюзелев“ в Габрово, Румен Михов от Математическата гимназия „Атанас Радев“ в Ямбол и Виктор Кожухаров, завършил през 2021 г. МГ „Баба Тонка“ в Русе.Предстоящи събития

Няма предстоящи събитияПолезни връзки

BezNasilie
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

УС'11 Боровец
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 55


Онлайн

Гости: 11
Регистрирани: 0
На тази странница: 4
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008