Музей за бъдещето

17 September 2022 - 12:02:11, Съобщение, teach_admin,

През учебната 2021-2022 г. музеят в МГ „Баба Тонка“ отвори врати след четири годишно прекъсване заради основния ремонт на сградата и пандемията от Ковид 19. Той се намира в приземния етаж, отделени са му две свързани помещения. Първото разказва личната, семейна и обществена история на Тонка Обретенова, във второто се съхранява историята на гимназията. Идеята да се създаде музейно пространство, разказващо за патрона на гимназията, е свързана с отбелязването на 100-годишнината от преименуването на училището от Княгиня Евдокия на Баба Тонка. На 15 септември 2022 г. то прие първите си посетители.

Русенск ата девическа гимназия, чийто наследник е днешната Математическа, е създадена още в годините на турското робство. През 1898 г. е именувана на княжеската дъщеря непосредствено след рождението й. През 1922 г. русенци вземат решение девическото училище да получи името на известната русенска възрожденска деятелка Тонка Обретенова.

Училищн ият музей дължи обновлението си на апостолската дейност на един вдъхновяващ учител – Иван Зартов. Завръщайки се за кратко след пенсионирането си, той прегърна като своя кауза работата по възстановяването на училищната памет. Музеят е място, в което съвременните млади хора трябва да намират множество отговори. В него трябва да кипи живот, от славната история на гимназията трябва да черпим гордост, вдъхновение, упование в трудностите и вяра в утрешния просперитет. Това са уроците, които г-н Зартов преподава не само на учениците, но и нас – по-младите.

Всички подкрепяхме г-н Зартов, защото неговите усилия ни напомняха за делата на онези възрожденски деятели, на които дължим националното си самочувствие. Верни помощници в обновяването и подреждането на експозицията бяха Соня Русева и Даниела Стоянова – младата смяна учители по история. Със съдействието на Диляна Ангелова и Снежана Тодорова – старши учители по информатика и ИТ, бе създаде 40 минутен филм за музейната сбирката. Идеята за новия вид на паната бе дадена от д-р Вяра Гунева, старши учител по изобразително изкуство. С неизчерпаем плам в организирането и координирането на всички дейности се захвана моята колежка – Наталия Кръстева, заместник-директор АСД. Историята няма да стои заключена, таблата няма да немееят в тъмното, училищният музей ще е място за много инициативи. В това вярва Галина Бобева, директор на МГ „Баба Тонка“, която за три години успя да ръководи педагогическия колектив така, че да обнови и модернизира училищните пространства изцяло.

Преди 6 години аз прекрачих несмело вратите на МГ „Баба Тонка“ за пръв път. Като автор на две краеведски книги нямах търпение да се гмурна в училищната история. Сърбяха ме ръцете да издирвам и пиша, но каква изненада ме очакваше. Историята на гимназията бе старателно събирана в книги, в електронни учебници, във филми. Заслугите са на поколения учители. Щастлива съм, че в професионалния си път срещнах Иван Зартов и Калина Владова – вдъхновяващи и мъдри учители по история. Техните изследвания, събираческа дейност и текстове използвам и до днес.

Училищната общност на МГ „Баба Тонка“ ще пребъде, защото паметта за миналото ни ръководи в работата за настоящето и бъдещето.

Цветелина Георгиева

Полезни връзки

фонд Математика на бъдещето
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе
Държавна агенция за закрила на детето


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Надиграване 9.05.2012 г.
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 200


Онлайн

Гости: 6
Регистрирани: 0
На тази странница: 4
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008