Второ и две трети места на Националния конкурс „Млади Изобретатели“

25 юни 2024 - 13:16:57, Постижения на ученици, teach_admin,

На 22 юни 2024 г. в гр. София се проведе традиционният национален конкурс "Млади Изобретатели", организиран от Фондация "Миню Балкански" в партньорство с ЧСУ “Българско школо” и спонсориран от "Овергаз".

В престижния конкурс участваха 3 ученици от МГ „Баба Тонка“ – Русе със създадени от тях 4 проекта. Ръководител на русенския отбор бе Сюзан Феимова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Баба Тонка“. Учениците се представиха чудесно и постигнаха голям успех, като спечелиха три призови места.

На ВТОРО място бе отличен проектът "УниРанг" на Никола Великов от 8 клас, с научни ръководители Сюзан Феимова от МГ „Баба Тонка“ и Тодор Брънзов от БАН. УниРанг е уеб приложение за класиране на кандидати за прием във висши училища, осигуряващо автоматизация на класирането. УниРанг е част от система ЕСКИЗ /Единна система за кандидатстудентски изпити/. Целта на проекта е да се автоматизира процесът за класиране на кандидат-студенти от българската диаспора в университетите, които са участвали в съответната кампания на МОН. Проектът е възложен на Института по математика и информатика на БАН от МОН. Оптимизирана версия на кода на УниРанг ще бъде използван в ЕСКИЗ.

ТРЕТО място грабна уеб платформата „Правна клиника към Юридическия факултет на Русенския университет“ на Любослав Димов и Никола Великов от 8 клас, с научен ръководител Сюзан Феимова. Това е административен сайт към Русенски университет, създаден за да осигури по-лесен и бърз достъп до правосъдие на социално слаби граждани, както и да улеснява комуникацията на потребителите на услугата, студентите и ръководителите на правната клиника.

С призовото ТРЕТО място бе награден и Александър Славов от 8 клас за неговата разработка "Симулиране на квантов компютър с линейна алгебра и програмиране", с научни ръководители Сюзан Феимова и Даниела Иванова. Проектът представя симулация на генерализиран модел на работа на квантов компютър чрез входни и изходни данни.

Конкурсът се организира за 12-ти пореден път, като главната му цел е да открие и подкрепи младите изобретатели в България, предоставяйки им платформа за представяне на техните проекти в областта на техническите и природните науки. За първа година той се проведе в столицата - домакин бе "Българско школо".

Рекорден брой участници на възраст от III до XII клас от цялата страна кандидатстваха с разнообразни и интересни идеи в особено оспорвана битка. На финалния кръг на конурса бяха поканени авторите на 26 проекта, които бяха оценявани според оригиналността и иновативността на разработката, практическата й приложимост и полезност, техническата сложност, необходимостта от експлоатационна поддръжка, качеството на изпълнението и на представянето.

Жури то включваше известния преподавател по физика и ръководител на специализирана школа по приложна математика и физика Теодосий Теодосиев, акад. проф. Сава Гроздев - професор по математика и математическо образование, доц. Ангел Ангелов - доцент в СУ и Тракийски университет, Денислава Дамянова, мениджър "Устойчиво развитие на Овергаз", Денис Исметов - президент на Клуба по роботика в ТУ-София, Иван Петров - учител по математика и Владимир Цветков - учител по химия и ръководител на националния ни отбор по експериментални науки.

Участниците, заели призови места, получиха и спонсорство за развитието на своите изобретения.


Категории новини
Полезни връзки

фонд Математика на бъдещето
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе
Държавна агенция за закрила на детето


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Надиграване 9.05.2012 г.
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 200


Онлайн

Гости: 7
Регистрирани: 0
На тази странница: 1
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008