Отборът на МГ „Баба Тонка“ е сред победителите от регионалното състезание „Евроскола“

06 June 2023 - 08:49:32, Постижения на ученици, teach_admin,

Информацинното бюро на ЕП в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средните училища от областите Разград, Русе, Силистра, което се проведе на 3 юни 2023 година.

Екипът на МГ „Баба Тонка“ извоюва право да посети Европейския парламент в Страсбург през втората половина на 2023 година и да участва в симулирано заседание.

Тимът в състав: Мария Павлова IX. а клас, Калина Златева IX. а клас, Пресиян Петров IX. б клас, Алина Милкова X. г клас и Александър Няголов XI. б клас впечатли журито с познанията си за европейските институции и програмата „Еразъм“. Заслуга за отличното представяне на учениците има и преподавателят им по гражданско образование Миглена Дамянова- Радойска.


Среща с Елена Павлова

02 June 2023 - 17:27:00, Участие в проекти, teach_admin,

Днес учениците от шестите класове на МГ „Баба Тонка“ се срещнаха с Елена Павлова, писател и преводач. Авторката работи предимно в областта на фантастиката, фентъзито и хоръра, с кратки забежки в областта на трилърите. В последните години успешно се изявява и в детската литература. Превежда от английски и руски.
Сред безбройните въпроси, които зададоха децата, бяха обичайните: от кога пише, върху какво работи в момента. Елена им разказа, че пише „откакто се помни“. Първата си награда от конкурс получава само на 13-годишна възраст, като при това конкурсът е за възрастни. Първата си самостоятелна книга издава през 1994 г., а досега е натрупала около 40. Част от тях са книги-игри, които е издала под псевдонима Върджил Дриймънд. Макар че модата на книгите-игри е отчасти отминала, Елена Павлова остава вярна на това свое увлечение. В момента тя пише текста на компютърна игра, която се очаква да види бял свят в близките 2-3 години.
Малките читатели с интерес разлистваха страниците на „Камен и пиратите от 5 г“, „Асен и пътешествениците в 100 Българии“, „Приключение в Долната земя“ и „Катакомби и Сдухотия“. Те поискаха да узнаят подробности за творческия процес – от какво се вдъхновява писателката, кое е най-продуктивното ѝ време от деня, как написаният текст се превръща в книга и как после се продава тази книга.
Особен интерес предизвика „Дивите животни на града“. Това е книга с мисия, която всяко дете е добре да прочете. В момента е в ход работата по третата книга от тази поредица, която има за цел за разкаже на децата за дивите животни, които обитават градската среда и които ние често не забелязваме.
Накрая учениците чуха откъс от най-новия проект на Елена Павлова, а училищната библиотека се сдоби с няколко ценни заглавия. Писателката пък отнесе със себе си любовта и уважението на малките читатели, както и обещанието да прочетат всички книги.

Нели Цветкова


Математическо състезание "Математика за всеки"

31 May 2023 - 14:18:16, Съобщение, teach_admin,

На 13.05.2023 г. се проведе математическо състезание "Математика за всеки".

Протокол с резултатите на участниците


МГ празнува 24 май

24 May 2023 - 18:52:58, Съобщение, teach_admin,

По традиция на 24 май МГ „Баба Тонка“ празнува Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и култура и на славянската писменост.
В тържеството не липсва нито един елемент от празничната традиция – портретите на св. св. Кирил и Методий се окичват с венци, звучи химнът, провежда се кратко тържество.
Гости на тазгодишното тържество бяха:
Иво Пазарджиев – председател на ОбС – Русе;
Проф. Велизар Павлов – декан на факултета „Природни науки“ в РУ „Ангел Кънчев“;
Доц. Галина Иванова – председател на УН към МГ;
Палма Тараланска – председател на Обществения съвет.
Слово по случай празника произнесе Галина Бобева – директор на МГ „Баба Тонка“.
Учениците от художествените състави подготвиха и изнесоха кратка програма.
На 24 май с тържествен ритуал се сменят знаменосецът и асистентките на училищното знаме. Дванадесетокласницит е предават знамето светиня на единадесетокласницит е. Знаменосецът и асистентките се избират на педагогически съвет, това е признание за техните високи постижения в училищните дейности, както и в състезания и олимпиади.
На 24 май бе изпратен тържествено Випуск 2023.
Знаменосци, ученици и учители участват в общоградското шествие и в празничния концерт.


Надиграването в МГ „Баба Тонка“ – дълголетна традиция

22 May 2023 - 20:32:15, Съобщение, teach_admin,

На 22 май 2023 г., в деня между държавните зрелостни изпити, се проведе традиционното пролетно надиграване между класовете в МГ „Баба Тонка“. Тази година то бе преместено в „Арена Русе“ заради променливото време.
Ежегодно Надиграването събира много емоции. Седмици наред всеки клас подготвя самостоятелно хореографията на един танц и тренира усилено двата от конкурсната програма. Облеклото и аксесоарите се пазят в тайна. Особено активно участие вземат учителите по ФВС и класните ръководители. И родители са ангажирани, особено с изработката или намирането на костюмите, с видеозаснемането и с мотивираното на учениците да не се отказват от надпреварата.
Всяка година класовете изпълняват хора, включени в учебната програма по ФВС за конкретния клас:
5-те, 6-те, 7-те и 8-те класове играят Дунавско хоро и Самоковско хоро (с хореография).
9-те класове – Пайдушко хоро – четворка и Дайчово хоро (с хореография).
10-те класове – Сиртаки и Еленино хоро (с хореография).
11-те класове – Еленино хоро и Дайчово хоро (с хореография) .
Журито е в състав: председател - Диляна Ангелова – старши учител по информационни технологии в МГ „Баба Тонка“, бивш солист на ФТТ „Найден Киров“ и ръководител на танцов клуб „Плетеница“ към МГ „Баба Тонка“.
Членове:
Галина Бобева – директор на МГ „Баба Тонка“
Роман Атанасов –учител по музика в МГ ”Баба Тонка”
Татяна Пенчева – старши учител по физическо възпитание и спорт в МГ „Баба Тонка”
Победителите се определят в рамките на випуска. Тази година те са:5.б, 6.б, 7.б, 8.а, 9.в, 10.в и 11.в клас.
Наградите – различни лакомства, са осигурени от Училищното настоятелство и се връчват от директора на гимнацията – Галина Бобева. На финала всички – ученици, учители, родители се залавят на общо голямо хоро.


Награди по изобразително изкуство

19 May 2023 - 19:57:29, Постижения на ученици, teach_admin,

През месец май учениците от 5 клас: Борис Дончев и от 9 клас: София Йорданова и Калина Трифонова спечелиха първи места и специални награди в регионални национални конкурси по изобразително изкуство. Темите са “Аз,ти, той - ние сме Европа”, посветен на деня на Европа и “Цветовете на душата”, към традиционния форум ”Вяра и упование”. Поздравления!


Отиди на страница  [1] 2 3 ... 128 129 130

Категории новини
Полезни връзки

фонд Математика на бъдещето
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе
Държавна агенция за закрила на детето


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Сградата на МГ
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 54


Онлайн

Гости: 6
Регистрирани: 0
На тази странница: 1
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008