Млада художничка печели редица награди

23 September 2022 - 11:19:15, Постижения на ученици, teach_admin,

Дванадесетгодишната Дилара Фуджи е ученичка от 6.а клас в МГ „Баба Тонка“. През учебната година тя спечели редица престижни награди от много конкурси:
- участие в изложба на „TIMAC AGRO BULGARIA”
- специална награда от ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ” - ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ „ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ – ИСТОРИЯ НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД”; КАТЕГОРИЯ II – художествени творби, жанр 2.1 живопис, втора възрастова група - 11-14 год.
- III то място – Дилара Фучиджи - V а клас, МГ „Баба Тонка“ - гр. Русе. РИОСВ-Русе за детска рисунка на тема: „Резерватът Сребърна през четирите годишни сезона“ по повод Световния ден на влажните зони 2022 г., на тема: „Влажните зони за хората и природата
- Бронзово отличие в Международния конкурс „Млад зограф“


Седмично разписание на часовете

18 September 2022 - 11:52:49, Съобщение, teach_admin,

Седмичното разписание на часовете е публикувано в меню Информация/Седмично разписание.


Музей за бъдещето

17 September 2022 - 12:02:11, Съобщение, teach_admin,

През учебната 2021-2022 г. музеят в МГ „Баба Тонка“ отвори врати след четири годишно прекъсване заради основния ремонт на сградата и пандемията от Ковид 19. Той се намира в приземния етаж, отделени са му две свързани помещения. Първото разказва личната, семейна и обществена история на Тонка Обретенова, във второто се съхранява историята на гимназията. Идеята да се създаде музейно пространство, разказващо за патрона на гимназията, е свързана с отбелязването на 100-годишнината от преименуването на училището от Княгиня Евдокия на Баба Тонка. На 15 септември 2022 г. то прие първите си посетители.

Русенск ата девическа гимназия, чийто наследник е днешната Математическа, е създадена още в годините на турското робство. През 1898 г. е именувана на княжеската дъщеря непосредствено след рождението й. През 1922 г. русенци вземат решение девическото училище да получи името на известната русенска възрожденска деятелка Тонка Обретенова.

Училищн ият музей дължи обновлението си на апостолската дейност на един вдъхновяващ учител – Иван Зартов. Завръщайки се за кратко след пенсионирането си, той прегърна като своя кауза работата по възстановяването на училищната памет. Музеят е място, в което съвременните млади хора трябва да намират множество отговори. В него трябва да кипи живот, от славната история на гимназията трябва да черпим гордост, вдъхновение, упование в трудностите и вяра в утрешния просперитет. Това са уроците, които г-н Зартов преподава не само на учениците, но и нас – по-младите.

Всички подкрепяхме г-н Зартов, защото неговите усилия ни напомняха за делата на онези възрожденски деятели, на които дължим националното си самочувствие. Верни помощници в обновяването и подреждането на експозицията бяха Соня Русева и Даниела Стоянова – младата смяна учители по история. Със съдействието на Диляна Ангелова и Снежана Тодорова – старши учители по информатика и ИТ, бе създаде 40 минутен филм за музейната сбирката. Идеята за новия вид на паната бе дадена от д-р Вяра Гунева, старши учител по изобразително изкуство. С неизчерпаем плам в организирането и координирането на всички дейности се захвана моята колежка – Наталия Кръстева, заместник-директор АСД. Историята няма да стои заключена, таблата няма да немееят в тъмното, училищният музей ще е място за много инициативи. В това вярва Галина Бобева, директор на МГ „Баба Тонка“, която за три години успя да ръководи педагогическия колектив така, че да обнови и модернизира училищните пространства изцяло.

Преди 6 години аз прекрачих несмело вратите на МГ „Баба Тонка“ за пръв път. Като автор на две краеведски книги нямах търпение да се гмурна в училищната история. Сърбяха ме ръцете да издирвам и пиша, но каква изненада ме очакваше. Историята на гимназията бе старателно събирана в книги, в електронни учебници, във филми. Заслугите са на поколения учители. Щастлива съм, че в професионалния си път срещнах Иван Зартов и Калина Владова – вдъхновяващи и мъдри учители по история. Техните изследвания, събираческа дейност и текстове използвам и до днес.

Училищната общност на МГ „Баба Тонка“ ще пребъде, защото паметта за миналото ни ръководи в работата за настоящето и бъдещето.

Цветелина Георгиева


Съобщение до родителите

23 August 2022 - 15:53:08, Съобщение, teach_admin,

На основание Правилник за създаването, устройството и дейността на обществените съвети /ОС/ към детските градини и училищата, ДВ. ф. 75 от 27.09.2016 г., ръководството на МГ „Баба Тонка“ свиква среща с представител от родителите на всяка паралелка на 27.09.2022 г. от 18:30 часа в МГ „Баба
Тонка“
.
Дневният ред на срещата може да видите ТУК.


Общо събрание на Училищното настоятелство към МГ "Баба Тонка"

22 August 2022 - 14:56:38, Съобщение, teach_admin,

Свиква се Общо събрание на Училищното настоятелство към МГ "Баба Тонка" нa 27.09.2021 r. (вторник) OT 18.00 ч. B МГ "Баба Тонка". Поканата и дневния ред може да видите ТУК.


Откриване на учебната година

11 September 2022 - 21:20:21, Съобщение, teach_admin,

На 15.09.2022 г. Математическа гимназия „Баба Тонка“ откри 159-та си учебна година. Тържеството започна с водосвет, отслужен от отец Светослав Георгиев. Поздравителни адреси изпратиха: Анатоли Станев – областен управител на Област Русе и Пенчо Милков – кмет на Община Русе. Гости на тържеството бяха: Иво Пазарджиев – председател на Общинския съвет в Русе, доц. Десислава Атанасова – зам.-ректор на РУ „Ангел Кънчев“, д-р Стефка Караколева от факултета по природни науки, доц. Галина Иванова – председател на Училищното настоятелство, Пламена Гагова – председател на Обществения съвет, съдия Николинка Чокоева от Русенски окръжен съд.

Поздравление от името на 12-класниците към по-малките ученици направи Мария Кирилова, председател на Ученическия съвет. С „добре дошли“ петокласниците бяха приветствани от седмокласници. С песен и танц, с много усмивки и добро настроение започна и тази учебна година.

На добър час на всички ученици, учители и служители на МГ „Баба Тонка“!

График за биене на звънеца за учениците от 5. до 7. клас може да видите тук
График за биене на звънеца за учениците от 8. до 12. клас може да видите тук
Класните ръководители и класните стаи на класовете вижте ТУК.[/b]


Отиди на страница  [1] 2 3 ... 117 118 119

Категории новини


Предстоящи събития

Няма предстоящи събитияПолезни връзки

BezNasilie
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Концерт 19.05.2010 г.
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 85


Онлайн

Гости: 9
Регистрирани: 0
На тази странница: 5
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008